Ekorren i de danska trädgårdarna

Ekorrar som vi känner dem går också under namnet europeisk ekorre eller vanlig ekorre. Den danska gnagaren ingår i ekorrfamiljen som täcker t.ex. trädekorrar, jordekorrar, flygekorrar och präriehundar.
I Danmark kan en vanlig ekorre nå en kroppslängd på ca. 22 cm. och en svans på 17 cm.
Den stora svansen gör också att den har en viktig funktion för ekorren. Svansen används bl.a. för att behålla balansen när ekorren hoppar eller springer. Den lilla banditen finns över hela landet, och kommer i en röd, brun eller svart färgvariant.

Den tillbringar större delen av sina vakna timmar med att antingen jaga mat, ansa, bygga ett bo eller försvara sitt bo. Ekorren har knivskarp syn och i kombination med god hörsel och luktsinne är den extremt effektiv både på att söka föda och skydda sina ungar och bo.

Vad äter djuret?

Trots att den är mer eller mindre en liten köttätare håller sig ekorren faktiskt mest till en vegetarisk kost. Ekorren livnär sig främst på barrfrön, nötter, al och svamp, men kan då och då jaga fågelägg eller fågelungar om den behöver en proteinrik måltid.

Den lilla krabban är därför också väldigt beroende av barrträd, så vill du ha besök av den lilla fyrbenta vännen kan det vara en bra idé att plantera granar eller tallar.

Matar ekorrar

Först och främst måste du ge ekorrarna de bästa förutsättningarna att bosätta sig i din trädgård. Detta inkluderar granar och tallar, en holk och attraktiv mat. Ekorren äter både solrosfrön, nötter och fettbollar, men om du inte vill att fåglarna ska stjäla maten innan ekorren når foderbrädan eller foderhuset, så kan det vara en bra idé att sätta upp en automatisk matare . Det är stor skillnad på en fågelmatare och en matare för ekorrar och andra gnagare. Med en foderbräda , foderstuga eller matarautomat kommer ekorren så småningom ihåg att det är en utfodringsplats där den alltid har mat tillgänglig. Det kan också vara en bra idé att se till att dina ekorrar alltid har färskvatten tillgängligt.

Om du ger dina ekorrar en bra grund att leva i din trädgård, kommer du också med tiden att upptäcka att de förmodligen kommer att bli en frekvent besökare.

På vår sida hittar du ett stort utbud av foderbrädor , matarautomater och foderhus för ekorrar och andra djur.

Hur många ungar kommer den att få?

Ekorren är lite av en enstöring, och blir bara kortvarigt ihop med det motsatta könet i samband med parning. Turturduvorna träffas vanligtvis för en parningsceremoni på senvintern eller våren. Honan är dräktig i ca. 36-42 dagar, och kan föda mellan 3-7 ungar som hon tar hand om i ca. 2-3 månader innan de "flyger från boet". Själva förlossningen sker i ett bo som honan har byggt själv eller tagit över från en fågelfamilj.

I bra omgivningar kan ekorrar leva upp till 7 år, men man ser ofta att de bara lever hälften så mycket.

Böcker om ekorrar och andra djur

Vill du lära dig mer om den mysiga lilla kusinen, eller vill du kanske veta mer om de andra djuren i din trädgård? Då kan vi rekommendera att ta en titt i våra natur- och trädgårdsböcker, där det finns böcker om fåglar, ekorrar, igelkottar och andra vanliga djur från trädgården.