Småfåglar och vatten

Många människor matar fåglar, men mycket färre ger dem vatten. Fåglar behöver rent vatten att dricka och bada i. Vatten är särskilt viktigt på vintern när den naturliga tillgången är frusen – samt under torra perioder på sommaren.

Vatten för fåglar ökar antalet besökare till trädgården med 50 %

Fåglar tillfredsställer sitt behov av vatten genom kosten eller genom att dricka. Många fåglar som livnär sig på insekter täcker sina behov genom kosten, medan fåglar som livnär sig på frön har en torrfoder och därför behöver dricka mer. Om du ger dina fåglar vatten kommer du att öka antalet besökare med 50%.

Fåglarna behöver dricka minst två gånger om dagen

Eftersom fåglar inte har några svettkörtlar behöver de mindre vatten än däggdjur. Men de förlorar vatten genom andning och genom sina avföring. De flesta småfåglarna behöver dricka minst två gånger om dagen för att täcka sin förlorade vätska.

Vatten är tillgängligt för fåglar i det vilda i form av grunda bäckar och vattenpölar. Skogsfåglar kan dricka vattendroppar som samlas på löv. Svalor och murrar som tillbringar sina dagar i konstant flygning kan svälja vattendroppar när de flyger.

Hur dricker fåglarna?

De flesta fåglar dricker genom att doppa näbbarna i vattnet och sedan luta huvudet bakåt för att svälja. Däremot kan duvor doppa sina näbbar och dricka kontinuerligt.

Se vårt utbud av fågelbad