Höst och vinter fåglar i trädgården
I det här inlägget kan du läsa lite om många av de fågelarter som besöker din trädgård under årets kalla månader. Vilka fåglar som besöker din trädgård beror förstås också på var i landet du bor. Nedan har vi gjort en lista över de vanligaste fåglarna som ses i danska trädgårdar. I vår lilla översikt kan du även läsa vilken mat som lockar de olika fågelarterna till din fågelvänliga foderbräda .
Turdus Merula – koltrast
Turdus Merula, även kallad solfågeln, är en av de vanligaste trastarna som besöker danska trädgårdar året runt. Solsorten är ca. 23,5-29 cm lång, och är särskilt förtjust i äpplen – så har du ett äppelträd är du nästan garanterad att få besök av Solsorten. Alternativt kan du lägga gamla äpplen på din foderbräda .
Hanen kännetecknas av sina svarta fjädrar och orange näbb, medan honan och ungfåglarna känns igen på sin bruna fjäderdräkt och svarta näbb.
Passer Montanus – Skogssparv
Skogssparven kan misstas för en gråsparv, men kännetecknas av sin vackra brunaktiga och kopparfärgade fjäderdräkt. Vedsparven är ca. mellan 12,5-14 cm, och är långt ifrån kräsen - den äter faktiskt nästan allt man lägger på foderbrädan eller i foderhuset. Du kan hitta den karismatiska fågeln i trädgården året runt, förutsatt att du förstås välkomnar den.
Passer Domesticus – Gråsparv
Gråsparven, som också liknar skogssparven, kan kännas igen på sitt gråa bröst och kalott på huvudet. Gråsparven är ca. cirka 16 cm stor, och är tyvärr inte längre så vanlig att hitta i det vilda, eftersom den är på väg att förlora sin plats i det vilda till skogssparven. Sparven kan lite beskrivas som en asätare, då den gärna äter spannmål och andra rester.
Prunella Modularis – Järnsparv
Prunella Modularis är en söt liten gråbrun fågel som är en ättling till familjen järnsparvar. Den lilla sparven på 15 cm. är mycket reserverad, och som de andra sparvarna letar efter små korn och rester.
Columba Palumbus – skogsduva
Columba Palumbus går under både namnen skogsduva och ringduva, och kännetecknas av att vara stor och klumpig. Duvan är cirka 38-43 cm. stor, och är därför en av de större vännerna som kommer och besöker din trädgård. Under de kalla vintermånaderna ses skogsduvan oftast i stora flockar när de jagar mat i de danska trädgårdarna.
Pica Pica – Husskadan
Det är inget skämt att Pica Pica kallas för skadan, då den ofta orsakar stor skada för de andra djuren i trädgården. Husskadedjuret kan beskrivas som lite som en babian, då den äter allt från fågelungar till ägg och andra smådjur. Denna fågel har en mycket vacker svart och vit fjäderdräkt och en lång elegant svans, men denna art kan kvittra lite för högt ibland.
Garrulus Glandarius – Skogsskada
Hackspetten är en väldigt estetisk fågel som har en fin ljusbrun fjäderdräkt i kombination med en fin svart och blåaktig vinge. Denna art ses ofta nära skogar, därav namnet Skovskaden, och den äter nästan vad som helst som liknar sin släkting, Pica Pica.
Accipiter Nisus – Sparrowhawk
Den här banditen är en av de andra fågelarternas värsta mardrömmar, eftersom sparvhöken är en rovfågel som jagar alla mindre fåglar som kommer för att besöka din trädgård för att äta. Märkligt nog är hanen (28 cm) i det här fallet mindre än honan (38 cm).
Accipiter Gentilis – Duvhök
Duvhöken är lite storabror till sparvhöken, då den är något större (48-62 cm.). Detta rovdjur förekommer dock inte lika frekvent i Danmark som sparvhöken, men det kan oftast finnas i närheten av skogar och andra stora naturområden. Fågeln ser otroligt skräckinjagande ut, men är samtidigt otroligt estetisk och vacker att se på.
Parus Major – Musvit
Denna art kan bli upp till 15 cm. stor, och är därmed störst i mesfamiljen. Den kännetecknas av sin vackra gula bröstkorg och vita kinder. Denna mes finns över hela Danmark och äter gladeligen solrosfrön från din foderbräda eller foderhus.
Erithacus Rubecula – Redneck
Rödhalsen borde nästan kallas Orangeneck eftersom den lätt känns igen på sin karismatiska orange bröstkorg. En vacker liten byxa på ca. 16 cm., som glider runt under foderplatsen för att plocka upp rester från de andra fåglarnas frosseri.
Carduelis Spinus – Den gröna siskin
Grönmesen är en av de mycket små fåglarna på bara 11-12,5 cm.
Trots sin storlek kan man lätt upptäcka den lilla huggormen på långt håll, eftersom den har en mycket distinkt gulgrönaktig färg med små vita fläckar. Fågeln är ganska vanlig i Danmark, och äter gärna mesbollar, spannmål eller annat skrot.
Emberiza Citrinella – Gulsparv
Sparven anses vara en av de vackraste fåglarna som du kan locka till trädgården. Den har en fin storlek på 16,5 cm. och har även en vacker gyllene fjäderdräkt. Sparven hittar du över hela Danmark, och du kan lättast locka ut den med antingen spannmål eller brödrester.
Turdus Pilaris – Shagger
Denna fina trast finns i hela norra Skandinavien, och den kan kännas igen på sitt fina vita bröst med bruna fläckar. Har du äppelträd är chansen stor att den äppelälskande Sjagger kommer förbi din trädgård.
Cyanistes Caeruleus – Blåmes
Blåmesen är en av de mindre mesen som flyger runt i hela Danmark. Blåmesen äter gärna solrosfrön från matbollar eller på foderbrädan .
Poecile Palustris – Träskmes
Liksom de andra mesarna är kärrmesen en frekvent gäst i foderhuset eller på foderbrädan . Den äter gärna mindre frön och spannmål. Träskmesen är något sällsyntare än blåmesen, men kan fortfarande hittas i hela Danmark.
Böcker om fåglar
Vill du veta mer om fåglarna som flyger runt i Danmark, eller kanske bara allmänt om djuren som besöker trädgården? Då har vi ett stort utbud av trädgårdsböcker som kan ge dig en inblick i ekosystemet i din trädgård. Vill du läsa mer om fåglarna i trädgården kan vi även rekommendera boken på foderbrädan , som är en trevlig uppslagsbok som tar upp de 40 vanligaste fåglarna i landet.