Vintermatning av fåglar i trädgården

Tycker du också att det är trevligt att få besök i trädgården av våra flygkompisar?
På sommaren kan fåglarna lätt klara sig själva, även om du inte har matarstuga eller foderbräda , men under hösten och vintern blir fåglarna beroende av din matning om du vill vara säker på att ha sitt nuvarande sällskap i trädgården. Det är därför också oerhört viktigt att du fortsätter att mata dem om du redan börjat mata dem regelbundet under de kalla månaderna.

Om du skapar en bra grund för fågelbon i din trädgård kan vintermatning av fåglarna ge dig fler avelsfåglar i din trädgård året efter. En av fördelarna med att ha fåglar i trädgården på sommaren är att det kan hjälpa till att bromsa skadeinsekter, då fåglarna äter både löss, larver och andra småkryp. Dessutom är det såklart oerhört trevligt att njuta av morgonkaffet och soluppgången samtidigt som man lyssnar på fåglarnas kvittrande.

I den här artikeln kan du läsa om de olika fågelarternas preferenser i förhållande till foder, samt bra tips och tricks för vinterutfodring av fåglar.

Viktigt att ha en bra foderbräda eller foderhus

Det är viktigt att skaffa en foderbräda , foderstuga eller matningsautomat när du ska mata fåglar på hösten eller vintern. Vädret är inte alltid på vår sida i Danmark, och därför kan fodret snabbt gå till spillo, eftersom det kan gå vilse i regn, snö och slask. Dessutom ska fåglarna helst inte sitta bland fodret när de äter det, eftersom sjukdomar lätt kan spridas bland dem om de pickar i fodret.
Tänk också på att rengöra foderhuset eller tavlan ofta, då även där kan uppstå sjukdomar.
Förutom att vara superpraktisk ger en foderbräda även din trädgård ett extremt charmigt och mysigt utseende. Dessutom kan du lättare observera fåglarna inifrån ditt hus om utfodringsplatsen ligger på höjder jämfört med om fodret fanns bland gräset.

Det finns ett hav av olika foderbrädor och matarhus, så det är viktigt att du ser till att välja en som passar de fåglar du vill ha i trädgården. Se hela vårt utbud av vackra foderbrädor här .

Säker placering av foder

Se till att placera din utfodringsplats på höjder av t.ex. ett inlägg, och gärna ute i det fria, så slipper du att grannens katt får tag i dina kära vänner. Om foderplatsen är ute i det fria kan fåglarna också lättare hålla utkik efter katter eller andra rovdjur som närmar sig.

Olika fågelmat efter art

Vilka fågelarter som lockas till trädgården beror på sammansättningen av fodret som du sätter ut. Du kan läsa mer om de olika fodertyperna nedan

Solrosfrön och fettbollar

Blåmes och blåmes är typiskt sett de fåglar som kommer på besök när man lägger ut solrosfrön och fettbollar på foderbrädan . Dessa fåglar är därför inte speciellt sociala, d.v.s. som de vanligtvis inte delar om maten. Om du skulle vilja se mer av ormvråk och blåmes kan det därför vara bra att fördela maten till flera olika utfodringsstationer i trädgården.

Förutom blåmes finns det även andra typer av mes, bland annat gråmes, kammes, svartmes och stjärtmes. Mesarna är också förtjusta i fett, och äter faktiskt också kött under vinterhalvåret om de måste. Du kan faktiskt göra egna mjölkbollar relativt enkelt, du behöver bara blanda isteret med solrosfröna.

Solrosfrön är också populära bland fåglar som doppingar, doppingar och doppingar – dessa fåglar föredrar att matas i de öppna områdena eftersom de är mycket medvetna om katter och andra alarmerande hot.

Vanligt spannmål

Spannmål lockar både skogssparvar och gråsparvar som till skillnad från mesar är betydligt mer sociala. Det är inte ovanligt att se sparvar som upptar utrymmet runt en foderbräda i flockar.
Bor du längre ut på landet bland åkrar kan du ha turen att få besök av gulsparven som också tar emot spannmål med näbben.

Äpplen och andra små bär

Soltrasten och hackspetten är nöjda med äpplen i de kalla perioderna, då marken kan vara frusen eller täckt av snö, slask och regn. Dessutom är de också förtjusta i russin, men det här är en väldigt dyr fodertyp.
Sidensvansen däremot äter inte äpplen utan fastnar på andra små bär från träd och buskar.

Mjölmaskar för rödhalsarna

Om du vill att rödhalsar ska besöka trädgården, så måste du servera mjölmask, eftersom det är bland deras favoritmat. Rödhaken kan dock äta rester och smulor från fettbollarna som mesarna kastar sig på.

Även fåglar behöver vatten

Om möjligt bör du se till att dina fåglar har tillgång till färskt dricksvatten, eftersom de, precis som vi människor, behöver vatten. Om du matar fåglarna ofta och dessutom ger dem tillgång till vatten, bidrar detta till att öka deras besök i din trädgård.

Bra böcker om fåglar i Danmark

Vill du veta mer om fågelarterna i Danmark? Kom då till vår avdelning med trädgårdsböcker om fåglar .